Kaspersky anketine* göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde ankete katılan ebeveynlerin yaklaşık üçte biri çocuklarının çevrimiçi yaşamı nedeniyle çocuklarıyla çatışma yaşadıklarını bildirdi.
Kaspersky anketine* göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde ankete katılan ebeveynlerin yaklaşık üçte biri çocuklarının çevrimiçi yaşamı nedeniyle çocuklarıyla çatışma yaşadıklarını bildirdi. Türkiye’de bu oran %31 olarak belirlendi. Türkiye’de %35’lik kesim ise çocuklarıyla bu konuda herhangi bir çatışma yaşamadıklarını, ancak bunun çocuklarının çevrimiçi faaliyetleri gerçek sorunlar yaratmamasıyla ilgili olduğunu söylüyor. Bununla birlikte gerçek sorunlarla karşılaşma durumu pek nadir değil: Türkiye’den ankete katılan ebeveynlerin %22’si çocuklarının çevrimiçi davranışları nedeniyle para kaybettiklerini itiraf ederken, %15’i çocuklarının cihazına virüs bulaştığını belirtti.
Ebeveynler ile çocuklar arasındaki çatışmaların nedenlerini derinlemesine incelediğimizde, çoğunun çocuğun cihazlarla geçirdiği süreyle ilgili olduğunu görüyoruz (vaka oranı %67).Çocuğun izlediği içerik, ankete katılanların çatışmalarının %35’inin nedenini oluşturuyor. Ebeveynler ayrıca çocuklarının sürekli olarak internette sohbet etmesinden ve faydalı hiçbir şey yapmamasından da rahatsız oluyor – bu da tartışmaların %20’sinin başlama nedenini oluşturuyor.
Çocuğun dijital yaşamı söz konusu olduğunda ailelerdeki çatışmaların temel nedenleri
Kaspersky Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, şunları söylüyor: “Çatışmalar genellikle yanlış anlaşılmalardan kaynaklanıyor. Ebeveynler açısından gelişen modern dijital dünyanın hızına ayak uydurmak gittikçe zorlaşıyor. Bu nedenle çok hızlı ortaya çıkan trendleri yakalayamadıkları için genellikle büyük resmin dışında kalıyorlar. Çocuklara gelince, siber risklerin gerçekliğini hafife alarak ve çevrimiçi ortamda maruz kalabilecekleri içeriği filtrelemek için stratejiler oluşturmayarak dijital yaşamda sınırlı bir dikkatle ilerleme eğilimindeler. Bununla birlikte, çocuğunuzla iletişim kurarak ve dijital yaşamlar hakkında güven ve iyi bir ilişki kurarak durumu iyileştirmek mümkündür. Ebeveynler çocukların olumlu dijital davranış becerileri ve alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olmalı ve onlara temel siber hijyeni öğretmelidir.”
Kaspersky, ailelerle çocukları arasında olası çatışmaları ortadan kaldırmak ve çocukların dijital yaşamlarını ve deneyimlerini korumaya yardımcı olmak için aşağıdaki tavsiyeye uyulmasını tavsiye ediyor:
*“Growing Up Online” konulu anket, Kaspersky’nin talebi üzerine Toluna araştırma ajansı tarafından 2023-2024 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, 5 ülkede 10 bin çevrimiçi görüşmeyi (3 ila 17 yaş arası çocukları olan 5 bin ebeveyn-çocuk çifti) içeriyordu. Katılımcı ülkeler Türkiye, Güney Afrika, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı