Kaspersky, yapay zeka ve gizliliğin 2025 yılında tüketici siber güvenlik ortamını şekillendireceğini öngörüyor

Kaspersky’nin son raporuna göre, yapay zeka günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelirken, biyometrik veriler ve gelişmiş teknolojilerle ilgili gizlilik endişeleri 2025 yılında ön plana çıkacak.

Kaspersky, yapay zeka ve gizliliğin 2025 yılında tüketici siber güvenlik ortamını şekillendireceğini öngörüyor
Yayınlama: 04.12.2024
1
A+
A-

Kaspersky’nin son raporuna göre, yapay zeka günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelirken, biyometrik veriler ve gelişmiş teknolojilerle ilgili gizlilik endişeleri 2025 yılında ön plana çıkacak. Bu tahminler, önümüzdeki yıl tüketicileri etkilemesi beklenen siber güvenlik trendleri ve tehditleri hakkında genel bir bakış açısı sunan yıllık Kaspersky Güvenlik Bülteni serisinde yer aldı.

 

Yapay zeka gündelik bir gerçeklik haline geliyor

 

Yapay zekanın 2025 yılında günlük hayata tamamen entegre olacağı ve yeni bir teknolojiden ziyade standart bir yardımcı haline geleceği tahmin ediliyor. iOS ve Android gibi önde gelen işletim sistemlerinin yapay zeka ile geliştirilmiş özellikler sunmasıyla birlikte insanlar iletişim, iş akışları ve yaratıcı görevler için giderek daha fazla yapay zekaya güvenecek. Ancak bu normalleşme, özellikle güvenilir tespit araçlarının yokluğunda kişiselleştirilmiş derin sahteciliklerin (deepfakr) giderek daha sofistike hale gelmesi gibi zorlukları da beraberinde getiriyor.

 

Gizlilik düzenlemeleri kullanıcı veri sahipliğini genişletecek

 

Gizliliğe verilen önemin artmasının, kişisel veriler üzerinde kullanıcı kontrolünü güçlendiren yeni düzenlemelere yol açması bekleniyor. 2025 yılına kadar bireyler verilerinden para kazanma, platformlar arasında kolayca aktarma ve basitleştirilmiş onay süreçlerinden yararlanma hakkına sahip olabilirler. AB’deki GDPR ve Kaliforniya’daki CPRA gibi küresel çerçeveler dünya genelindeki reformlara ilham vermeye devam ederken, merkezi olmayan depolama teknolojileri kullanıcıların bilgileri üzerindeki özerkliğini daha da güçlendirebilir.

 

Dolandırıcılar prömiyerleri ve yayınları istismar etmeye devam edecek

 

Siber suçluların 2025 yılında öne çıkan oyun, konsol ve film lansmanlarını hedef alması bekleniyor. Mafia: The Old Country, Civilization VII ve Death Stranding 2 gibi oyunların yanı sıra merakla beklenen Nintendo Switch 2’nin sahte ön siparişlerinin, sahte rootkitler ve kötü amaçlı indirmeler, içeren dolandırıcılıkları çekmesi muhtemel. Benzer şekilde Superman ve Jurassic World Rebirth gibi gişe rekortmeni filmler, hevesli hayran kitlelerine yönelik kimlik avı kampanyalarını ve sahte ürün dolandırıcılığını tetikleyebilir.

 

Siyasi kutuplaşma siber zorbalığı körükleyecek

 

Artan siyasi kutuplaşmanın 2025 yılında siber zorbalığı daha da kötüleştirmesi bekleniyor. Bölücü içeriği güçlendiren sosyal medya algoritmaları, yapay zeka araçlarının derin sahtecilik ve üzerinde oynanmış gönderiler yaratmaya yönelik yaygın kullanılabilirliği ile birleştiğinde, çevrimiçi tacizi yoğunlaştırması muhtemel. Küresel platformlar bireylerin siyasi inançları temelinde hedef alınmasını kolaylaştırdıkça, sınır ötesi siber zorbalığın da artması gündemde.

 

 

 

Abonelik hizmetlerinin sayısının artması dolandırıcılık risklerini artıracak

 

Küresel ekonomi abonelik tabanlı modellere doğru kaydıkça, sahte abonelik promosyonlarıyla ilgili dolandırıcılıklarda bir artış bekleniyor. Siber suçluların, meşru platformları taklit eden sahte hizmetler oluşturarak kullanıcıları kişisel ve finansal bilgilerini vermeleri için kandırması, bunun sonucunda da kimlik hırsızlığı ve mali kayıplara yol açması büyük olasılık. Ayrıca, abonelik hizmetlerine indirimli veya ücretsiz erişim sağlayan resmi olmayan kaynakların büyümesinin, kullanıcıları kimlik avı saldırılarına, kötü amaçlı yazılımlara ve veri ihlallerine maruz bırakarak önemli bir tehdit vektörü haline gelmesi bekleniyor.

 

Sosyal medyanın çocuklar için yasaklanması daha geniş kullanıcı kısıtlamalarına yol açabilir

 

Avustralya’nın 16 yaşından küçük çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklamak için önerdiği mevzuat küresel bir emsal teşkil edebilir. Bunun başarılı bir şekilde uygulanması halinde, bu kısıtlama diğer demografik grupların erişimine yönelik daha geniş sınırlamaların önünü açabilir. Instagram gibi platformlar halihazırda yapay zeka destekli yaş doğrulama sistemlerini benimsemeye başladı. Bu da çevrimiçi alanların daha sıkı yönetilmesine doğru bir geçişin sinyalini veriyor.

 

Kaspersky Gizlilik Uzmanı Anna Larkina, şunları söylüyor: “2025 yılına baktığımızda, tüketiciler üzerindeki en önemli etkinin inovasyon ve düzenlemelerin kesişiminden kaynaklanması bekleniyor. Yapay zeka, gizliliğin korunması ve veri sahipliği çerçevelerindeki gelişmeler, insanların teknolojiyle etkileşim kurma ve dijital yaşamlarını yönetme biçimlerini yeniden şekillendirecek. Bu gelişmeler muazzam bir potansiyele sahip. Ancak aynı zamanda tüketici çıkarlarına hizmet etmelerini sağlamak için dikkatli bir gözetim gerektiriyor.” 

 

Daha fazla bilgi için Securelist adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaspersky uzmanları güvende kalmanız için şunları öneriyor:

 

  • İnternet takibinden kaçınmaya yardımcı olması için Kaspersky Premium’da yer alan güvenli tarama özelliğini etkinleştirin. Bu özellik aynı zamanda kullanıcıları tehlikeli sitelerden (kimlik avı gibi), kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer kötü amaçlı yüklenmiş dosya ve uzantılardan korur.   
  • Fark yaratmak için sosyal ağlarınızı gelişmiş gizlilik için yapılandırın. Privacy Checker gibi hizmetler kullanıcıların gizlilik ayarlarını yapmalarına ve kişisel hesaplarının korunmasını güçlendirmelerine yardımcı olur. Buna ek olarak, modern güvenlik çözümleri genellikle çeşitli sosyal ağlarda gizlilik seviyelerini artıran özellikler içerir.
  • Güvenli ve özel bağlantıları tercih edin. Hassas faaliyetler için halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmaktan kaçının. İnternet bağlantınızı şifrelemek ve çevrimiçi etkinliklerinizi izlenmekten korumak için güvenilir bir VPN kullanmayı düşünün.
  • Uygulamaları yalnızca Apple App Store, Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi uygulama mağazalarından yükleyin. Bu marketlerdeki uygulamalar yüzde 100 güvenli olmasa da, en azından mağaza temsilcileri tarafından kontrol edilirler ve bir filtreleme sistemi mevcuttur. Her uygulamanın bu platformlarda listelenmesine izin verilmez.
  • Kötü amaçlı uygulamaları ve reklam yazılımlarını cihazınıza zarar vermeden önce tespit etmenize yardımcı olacak güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.
  • Seri numaralarını, IP adreslerini ve akıllı cihazlarınızla ilgili diğer hassas bilgileri sosyal ağlarda paylaşmayın.
  • Güvenilir olmayan parolalar kullanmaktan kaçının. Sadece harflerden oluşanlar gibi zayıf kombinasyonlar yeterli koruma sağlamaz. Daha fazla kolaylık ve güvenlik için Kaspersky Password Manager gibi özel bir uygulama kullanmayı değerlendirin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.