Siber suçla mücadelede iş birliğine dayalı bir yaklaşımı güçlü bir şekilde savunan Kaspersky, hedefli oltalama, fidye yazılımları ve bilgi çalan yazılımlar gibi siber tehditleri durdurmayı amaçlayan INTERPOL’ün küresel Synergia II Operasyonu’na katkıda bulundu.
Siber suçla mücadelede iş birliğine dayalı bir yaklaşımı güçlü bir şekilde savunan Kaspersky, hedefli oltalama, fidye yazılımları ve bilgi çalan yazılımlar gibi siber tehditleri durdurmayı amaçlayan INTERPOL’ün küresel Synergia II Operasyonu’na katkıda bulundu. Bu ortak çaba, özel sektör ortakları ile 95 INTERPOL üyesi ülkeden kolluk kuvvetlerini bir araya getirerek 100’den fazla şüphelinin tespit edilmesini sağladı ve bu kişilerden 41’i tutuklandı.
Bu girişim, INTERPOL’ün Eylül-Kasım 2023 döneminde yürüttüğü Synergia Operasyonu’nun bir devamı olarak, oltalama, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı saldırılarında kullanılan zararlı altyapıların devre dışı bırakılmasını hedefledi. Kaspersky, dünya çapında belirlediği zararlı altyapılarla ilgili verileri paylaşarak operasyona destek sağladı.
Önceki operasyonun başarıları üzerine inşa edilen Synergia II Operasyonu, Nisan-Ağustos 2024 tarihleri arasında Avrupa, Afrika ve APAC bölgesinde yürütüldü. Operasyon sonucunda, siber tehditlerle bağlantılı yaklaşık 30.000 şüpheli IP adresi ve sunucu tespit edildi; bunların %75’ten fazlası başarıyla devre dışı bırakıldı. Ayrıca, güvenlik güçleri siber suç faaliyetlerinde kullanılan 59 sunucu ve 43 dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve sabit disk gibi elektronik cihazlara el koydu.
Kaspersky, operasyona zararlı komuta-kontrol sunucuları, kötü amaçlı yazılım sunucuları ve birçok ülkede IoT kötü amaçlı yazılımlarının dağıtımıyla ilişkili enfekte cihazlar hakkında bilgi paylaşarak katkıda bulundu. Bunun yanı sıra, botnetlere ait veriler de INTERPOL ile paylaşıldı.
Synergia II Operasyonu’nun Öne Çıkan Başlıkları:
INTERPOL Siber Suçlar Direktörü Neal Jetton, şöyle dedi: “Siber suçların küresel niteliği, küresel bir yanıt gerektiriyor ve bu, üye ülkelerin Synergia II Operasyonu’na sağladığı destekle açıkça görülüyor. Birlikte, sadece kötü niyetli altyapıyı ortadan kaldırmakla kalmadık, aynı zamanda yüzbinlerce potansiyel mağdurun siber suçların kurbanı olmasını engelledik. INTERPOL, bu sürekli evrilen tehditle mücadele etmek ve dünyamızı daha güvenli bir yer haline getirmek için üye ülkelerden oluşan çeşitli bir ekip oluşturmakla gurur duyuyor”
Kaspersky Kamu İlişkileri Başkan Yardımcısı Yuliya Shlychkova, şu yorumda bulundu: “Kaspersky, sınır ötesi siber suçlarla mücadeleyi amaçlayan çok paydaşlı çabalara katkıda bulunma fırsatını takdir ediyor. Özel şirketler ile kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliği, yalnızca yerel ulusların siber savunmalarını güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda küresel siber dirençliliği artırmada kritik bir rol oynuyor. Bu ortaklık sayesinde, birlikte siber güvenlik standartlarını yükseltiyor ve küresel ölçekte daha güvenli bir dijital ortam için bir yol haritası oluşturuyoruz.”
Kaspersky, INTERPOL’ün operasyonlarına aktif bir şekilde katkıda bulunuyor: Şirket kısa süre önce 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nı çevreleyen dolandırıcılık planlarıyla mücadeleye katkıda bulundu. Kaspersky’nin uluslararası kolluk kuvvetleriyle yaptığı iş birliği, siber tehditlerle iş birliği içinde ve sorumlu bir şekilde mücadele etme konusundaki kararlılığının altını çiziyor. Bu gibi ortaklıklar sayesinde Kaspersky, siber güvenlik çözümlerini yenilemeye ve geliştirmeye devam ederek gelişen siber risklere karşı proaktif koruma sağlıyor ve herkes için daha güvenli bir dijital geleceğe katkıda bulunuyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı