Türkiye’nin girişimci kadınları destekleyen ilk e-ticaret platformu olan Hepsiburada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan “Türkiye’nin Girişimci Kadınları Protokolü” ile bu alandaki desteklerine bir yenisini daha ekledi.
Türkiye’nin girişimci kadınları destekleyen ilk e-ticaret platformu olan Hepsiburada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan “Türkiye’nin Girişimci Kadınları Protokolü” ile bu alandaki desteklerine bir yenisini daha ekledi. Protokolün imza töreni, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın katılımıyla, 15 Kasım tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Protokol, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ile Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin tarafından imzalandı.
E-TİCARETLE TANIŞMAK VEYA İŞLERİNİ ÖLÇEKLENDİRMEK İSTEYENLERİ MALİYET YÜKÜNDEN KURTARACAK
İmzalanan protokolle, Türkiye çapındaki girişimci kadınlara ve kadın kooperatiflerine fırsat eşitliği sağlanması, karşılaştıkları bariyerlerin kaldırılması ve maliyet yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor. Diğer yandan, Hepsiburada’ya kayıtlı girişimci kadınlara ve kadın kooperatiflerine ilişkin mevcut durum, ihtiyaç ve etki analizi çalışması yapılmasını öngören protokolle, Türkiye’de kadın girişimciliği konusunda da kapsamlı bir veritabanı ve bilgi havuzu oluşturulması hedefleniyor.
58 BİNE YAKIN KADIN GİRİŞİMCİYİ VE 280 KADIN KOOPERATİFİNİ E-TİCARETE KAZANDIRDI
2017 yılında başlattığı ve yaklaşık 8 yıldır başarıyla uyguladığı “Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü” programı ile 58 bin kadını ve 280 kadın kooperatifini e-ticarete kazandıran, kadın girişimcilerin emeği 60 milyona yakın ürünü Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıran Hepsiburada, bu protokol ile birlikte kadınların güçlendirilmesi için yaptığı çalışmalara bir yenisini hayata geçirirken, kamu-özel sektör iş birliği konusunda da sektöre örnek bir uygulamayı hayata geçirmiş oldu.
“KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLMAK, ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA ÖNEMLİ BİR DEĞER”
İmza töreninde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Bakanlık olarak, Hepsiburada ile imzaladığımız Türkiye’nin Girişimci Kadınları İş Birliği Protokolü kadın girişimciliğini güçlendirmek adına kıymetli bir adım olacak. Hepsiburada gibi yeni nesil ticaret platformlarının bu konuya hassasiyet göstermelerini ve aktif bir rol üstlenerek kadın girişimcilere destek olmalarını ayrıca önemsiyor ve takdir ediyoruz.” derken konuşmasına şu sözlerle devam etti: “’Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye’ hedefimiz doğrultusunda kadınların ekonomik özgürlüklerine katkıda bulunmayı, sürdürülebilir kalkınmanın bir itici gücü olarak görüyoruz. Kadın girişimcilere destek olmak, ülkemizin kalkınmasında önemli bir değer. Bu doğrultudaki 12. Kalkınma Planımız, kadınların iş dünyasına katılımlarını kolaylaştıracak somut adımları ve hedefleri içermesi açısından da kıymetli. Planda belirtilen hedefler çerçevesinde, 2028 yılı sonuna kadar kadın işgücüne katılma oranını %40,1’e, kadın istihdam oranını ise %36,2’ye yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
KADINLARIN GÜÇLENMESİNE YÖNELİK STRATEJİK ADIMLAR
“2024-2028 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımız ise, 5 temel politika, 20 strateji ve 83 faaliyeti ile kadınların değişen iş gücüne tam, eşit ve etkin katılımını ve ekonomik yönden güçlenmelerini hedefliyor. Bunun yanı sıra, siyaset, liderlik ve karar alma mekanizmalarında kadınların temsil ve etkinliklerini artırmayı da amaçlıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yürüttüğümüz ortak çalışmalarla, temiz teknoloji alanında kadın girişimcilerin şirketlerini büyütme süreçlerine destek oluyoruz. TÜBİTAK iş birliğiyle yürüttüğümüz bu çalışmada, kadın girişimcilerin eğitimlerini tamamlamalarının ardından yenilikçi iş fikirlerini dört kategoride ödüllendireceğimiz bir yarışma da düzenliyoruz. Kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla kadingirisimci.gov.tr web sayfasını oluşturduk ve farklı kurumların çalışmalarını tek bir platformda toplayarak daha fazla kadına ulaşmayı hedefledik. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla birlikte Yüzyılın Kadın İstihdamı İş Pozitif Programı İş Birliği Protokolü imzalayarak, kadın istihdamını artırmak ve iş gücüne aktif katılım sağlamak için ortak çalışmalar yürütüyoruz. Girişimcilik desteklerimizin yanı sıra, mesleki eğitimler ve farkındalık çalışmalarımızla kadınlara destek sağlıyoruz. Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri ile kadınların ekonomik destekler, teşvikler ve başvuru mekanizmalarına daha kolay ulaşmalarını amaçlıyoruz. Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, kadınların kooperatiflere katılımını artırmak, kapasitelerini geliştirmek ve istihdamı artırmak için eğitim, danışmanlık ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalarla, kadınların gücünü ve potansiyelini doğru bir şekilde yönlendirerek ülkemizin refahını artıracağımıza inanıyoruz.”
“YAPAY ZEKÂNIN EN İYİ ÖRNEKLERİNİ İŞLERİNE ENTEGRE EDECEKLER”
Yaklaşık çeyrek asır önce Hanzade Doğan tarafından kurulan Hepsiburada’nın, bir kadın girişimcinin başarı hikayesinin en somut örneği olduğunu ifade eden Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin ise, “Kadının güçlenmesi demek, ekonominin güçlenmesi demektir. Kadının güçlenmesi demek, bir toplumun sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirebilmesi demektir. Biz kadınlarımızı güçlendirmek için bu yola çıktık. Bu yolda yorulmadan devam edeceğiz. 8 yılda 58 bin kadına ulaştık. 2030’a kadar e-ticaretle tanıştırdığımız girişimci kadın sayımızı 120 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Umuyorum Bakanlığımızın iş birliği ve desteğiyle, bu hedefe hep beraber daha erken ulaşacağız. Bu protokol kapsamında gerçekleştireceğimiz ortak çalışmalarla, kadın girişimcilerie fırsat eşitliği sağlayacağız.” dedi.
Hepsiburada’nın teknoloji altyapısını ve 8 senedir süren “Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü” programındaki bilgi birikimlerini çok daha geniş kitlelere açmayı hedeflediklerini belirten Gökçetekin: “Bir girişim için en büyük sorun hızlı ölçeklenmedir. Bir girişim kısıtlı imkanlarla yola çıkmış olsa da büyük ve etkili sonuçlar elde edebilir. Bu doğrultuda, tüm gücümüzle kadın girişimcilerimizin yanındayız. Girişimci kadınlarımıza, 1 milyon TL’lik satışa kadar yüzde 50’lik komisyon indirimi sağlayacağız. Ürünlerine ücretsiz fotoğraf desteği veriyoruz. Türkiye’nin en büyük bankalarından özel avantajlarla finansal kaynak temin etmelerine destek oluyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’ye e-ticareti getiren Hepsiburada’nın son dönemde yaptığı çalışmalarla, yapay zekâ konusunda da Türkiye’ye öncülük ettiğinin altını çizen Nilhan Onal Gökçetekin, “HepsiAd, HepsiJET ve Hepsipay gibi yapay zekâyı ve en yeni teknolojileri etkin bir biçimde kullanan anahtar teslim e-ticaret çözümlerimiz bizim bu vizyonumuzun en önemli temsilcileri. Bu çözümlerimiz sayesinde, girişimci kadınlarımız kargo, lojistik, pazarlama ve finansman gibi alanlarda yapay zekânın en iyi örneklerini işlerine entegre edebilecek. Diğer yandan, e-ihracat odaklı şirketimiz Hepsiburada Global aracılığıyla dünya pazarlarına açılma fırsatı elde edecek” ifadelerini kullandı. Nilhan Onal Gökçetekin, sözlerini 19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler gününü kutlayarak sonlandırdı.
PROTOKOL KAPSAMI:
Protokolde girişimci kadınlar ve kadın kooperatiflerinin yararlanabileceği önemli destekler şu şekilde sıralanıyor:
Kadın girişimciler için sağlanacak destekler
Kadın kooperatifler için sağlanacak destekler
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı