Finansal Yönetim Danışmanından Kitlesel Fonlama Hakkında Kritik Görüşler

KOBİ’ler ve yeni girişimler için alternatif bir sermaye kaynağı olarak öne çıkan kitlesel fonlama, yatırımcı ve girişimciler için birçok fırsat sunuyor.

Finansal Yönetim Danışmanından Kitlesel Fonlama Hakkında Kritik Görüşler
Yayınlama: 14.11.2024
5
A+
A-

KOBİ’ler ve yeni girişimler için alternatif bir sermaye kaynağı olarak öne çıkan kitlesel fonlama, yatırımcı ve girişimciler için birçok fırsat sunuyor. Bu fonlama modeliyle firmaların daha az maliyetle yatırım almasının mümkün olduğunu belirterek, kitlesel fonlamanın yaratıcı fikirleri ve inovasyonu desteklediğini ifade etti.

Akla gelen ilk şey ‘melek yatırım’ değil, ‘kitlesel fonlama’ olmalı!

Kitlesel fonlama ile ilgili kritik noktalara değinen Bikem İnce İnanç: ‘Start-up firmalarının, gelecek vadeden ve güçlü projeleri olanların, finansman ihtiyacını karşılayan en iyi alternatif kaynak kitlesel fonlama. Aslında akla gelen ilk şey ‘melek yatırım’ değil, ‘kitlesel fonlama’ olmalı. Çünkü borsaya kote olabilecek güçte ve büyüklükte olamayan girişimciler için bu yatırım modeli can suyu oluyor. Kitlesel fonlamayı Türkiye’ye getiren ve uygulamasını devam ettiren SPK onaylı özel şirketler var. Bu şirketler üzerinden başvuru süreçleri, kriterlerin yeterli olup olmadığı gibi süreçler ilerletiliyor. Eğer söz konusu girişim asgari niteliklerdeyse bu aracı kurumlar ilgili şirketi fonlamaya açıyorlar. Bu fonlanma büyük-küçük her tür yatırımcının olduğu geniş bir yatırımcı kitlesine sunuluyor. Dileyen şirkete tüm raporlarını, proje fizibilitelerini inceledikten sonra yatırım yapabiliyor. Sürecin en büyük artısı melek yatırımcılık mantığında olduğu gibi iş fikrinizi tek bir kişi ya da kuruma büyük bir pay karşılığında vermemeniz. Kısacası fikrinizi ve emeğinizi sermaye uğruna kaybetmemeniz. Süreç içinde tabi ki fonlamaya dahil olan pay sahiplerine şeffaf ve aracı kurumun denetiminde tüm verilerinizi sunmak durumundasınız. Dönem sonunda kar dağıtımı yapılacaksa tüm hak sahipleri bu hakkından yararlanıyor. Girişimci birkaç sene sonra yatırım ihtiyacı sona erdiğinde güncel pay bedeli üzerinden hak sahiplerine ödeme yaparak paylarını geri alabiliyor. Bu noktada arada SPK onaylı aracı kurumların varlığı da her iki taraf için en büyük güvence. “ sözlerine yer verdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.